Podľa Romneyho majú USA viac podporovať slobodné podnikanie vo svete

26.09.2012 Celý región

New York 25. septembra (TASR) - Americký republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney dnes vyzval na väčšiu podporu slobodného podnikania vo svete, na čo by sa mala sústrediť americká zahraničná pomoc.

Romney v prejave na podujatí Clintonova globálna iniciatíva (CGI) v New Yorku uviedol, že na radikalizmus v arabskom svete sa dá čiastočne reagovať poskytnutím väčších možností na prácu a podnikanie.

Aby sa americká zahraničná pomoc stala efektívnejšou, musí si podľa Romneyho osvojiť princípy, aké sa uplatňujú v globálnych iniciatívach - silu partnerstva, transformačný charakter slobodných podnikov a pôsobenie zdrojov, ktoré môžu prísť zo súkromného sektora.

Romney upozornil na prípad tuniského pouličného predavača ovocia, ktoré protest naštartoval "arabskú jar" a na túžbu tohto muža pracovať bez zasahovania tyranskej vlády.

"Práca. Toto musí byť v centre nášho úsilia pomôcť ľuďom budovať ekonomiky, ktoré vytvárajú pracovné príležitosti pre ľudí, pre mladých aj pre starých," citovala republikána agentúra DPA.

Americká zahraničná pomoc by mala podľa Romneyho reagovať na humanitárne potreby, vrátane snáh o zastavenie šírenie HIV a AIDS, podporovať americké záujmy a vytvárať trvalú zmenu.

Na podujatí CGI vystúpi aj americký prezident Barack Obama.
 

Vyberte región